Ukoliko planirate kompletno renoviranje već postojećeg ili planirate gradnju novog kupatila, svakako veoma bitan korak je postavljanje podnih i zidnih pločica. Postavljanje pločica je najiscrpljujući deo opremanja svakog kupatila, oduzima najviše vremena a ujedno je i najskuplji element.

Jako je bitno da se pre postavljanja pločica dobro informišete vezano za vrstu, kvalitet i dizajn jer pločice nisu nešto što menjamo na svakih par godina. One su dugovečne, a pogotovo ako se odlučite za mermerne pločice za koje mnogi kažu da se postavljaju samo jednom u životu.

Zato ćemo vam u ovom tekstu prikazati koje sve vrste pločica postoje, koje vrste završnih obrada postoje, kako da izaberete podne a kako zidne pločice i daćemo vam ideje kako bi mogli da uredite vaše kupatilo.

Podela pločica prema sastavu

Prema sastavu podne pločice se dele na izradu od: prirodnog kamena, gline, betona i decking pločice. Betonske i decking pločice namenjene su za spoljašnju upotrebu. Zidne pločice se proizvode od: prirodnog kamena i gline. Najtraženiji materijali od prirodnog kamena su mermer i granit, a u kategoriju glinenih svrstavamo keramičke i porcelanske pločice.

kupatilo od belog mermera

Na našim prostorima zastupljenije su glinene, tačnije keramičke i porcelanske pločice, jer su jeftinije od prirodnog kamena ali su i znatno lošijeg kvaliteta i kraćeg veka trajanja. Glinene pločice mogu biti glazirane i neglazirne. Glazirane pločice se razlikuju po speifičnom sloju na površini koji se pod visokom temperaturom spaja na pločice. Glazura je čvrsta i neporozna što omogućava podovima bolju otpornost na mrlje, ogrebotine i klizanje, a lako se čiste. Glazirane pločice mogu biti polusjajne, mat i sjajne.

Pločice od mermera i granita čine svako kupatilo elegantije i luksuznije, možete ih pronaći u različitim bojama i dezenima tako da se uklope u svaki enterijer, a vrlo su kvalitetne i mogu jako dugo trajati. A poseban utisak elegancije ostavljaju ako se uklope sa drugim komadima nameštaja od mermera. Recimo da u vaše kupatilo ubacite konzolni sto od mermera za odlaganje sitnica. O kvalitetu ovog kamena govore činjenice ga je Mikelanđelo koristio za izradu skulptura, a takođe kompletan objekat Tadž Mahala popločan je mermerom. Mermer i granit su veoma izdrživi i jaki materijali. U građevinarstvu se koriste već vekovima, nekada su ga mogli priuštiti samo imućni i bogati ljudi, danas ga može priuštiti skoro svako zbog veće konkurencije firmi koje se bave obradom. Pored svega navedenog pločice od prirodnog kamena su i dobar izolator.

Podela pločica prema završnoj obradi

I podne i zidne pločice možete pronaći sa 3 završne obrade: mat, polusjajne i sjajne. Za izbor podnih pločica savetuje se uvek da izaberete mat modele, jer zbog vode i pare sjajne i polusjajne mogu biti izuzetno klizave. Kada su u pitanju zidne pločice, sasvim je svejedno koji tip ćete izabrati.

Zavšrna obrada ivica se ne sme zanemariti pa ćemo Vam pojasniti i laserski sečene pločice. Laserski sečene pločice (retificirane) se prave u većim formatima i lepe se sa minimalnom fugom jer im ivice nisu zaobljene. Krajevi pločica su savršeno ravni (laserski sečeni) i pločica na pločicu pored naleže savršeno, praveći efekat ravne ploče na većim površinama.

Izbor dezena i boja pločica za kupatilo

Za početak, daćemo vam dva saveta. Prvi savet, u manjim prostorijama birajte svetlije nijanse, dok u većim prostorijama možete i tamnije nijanse. Drugi savet je da u manjim prostorijama koristite manje formate pločica, a u većim prostorijama veće formate.

Pločice za kupatilo trebaju da ostave utisak sređenosti, čistoće i pojačane svetlosti, zbog čega je bitno da se ne događaju velika mešanja među vrstama, bojama i dezenima. Postoji nekoliko različitih oblika pločica kao što su mozaici, kvadrati, pravougaonici, osmougonici, kružni oblici, šestogaoni i trouglasti koji mogu biti organizovani u različitim podnim obrascima. 

sestougaone mermerne plocice

Danas postoji mnogo različitih dezena podnih i zidnih pločica, a mi ćemo vam navesti neke koji vam se mogu svideti. Dezeni podnih pločica: imitacija drveta, imitacija laminata, imitacija kamena, teraco pločice (nalik mozaiku, sastoje se iz granulata koji je ugrađen u vezivo), patchwork pločice (šarene sa različitim šarama), mozaik. Dezeni zidnih pločica: imitacija kamena, imitacija drveta, patchwork pločice (šarene sa različitim šarama), mozaik, 3D pločice, pločice sa slikama, dekor pločice.

Ponuda pločica od prirodnog kamena

Ako želite moderno i luksuzno opremljeno kupatilo i odlučili ste se za pločice od prirodnog kamena, možete pogledati ideje i ponudu mermernih i granitnih pločica na našem sajtu i uživo u našem show roomu u Beogradu.


Takođe, možete pozvati telefonom za sve dodatne informacije i upite.




Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Dizajn enterijera dnevne sobe - Prepustite opremanje stručnim osobama

Svakog dana pojavljuju se nove ideje i saveti za opremanje enterijera, svakog meseca pojavljuju se n...

Anastasijević i sinovi - Sajam građevine u Beogradu 2019.

Sajam građevine je od 1996. godine pa do danas po veličini izložbenog prostora i broju domaćih u...

Kako da uredite dom po trendovima koji ne prolaze?

Kada uređujete dom, da li razmišljate kakvi su trendovi u toj oblasti? Sigurni smo da vam je...