Ako ste u potrazi za idejama kako da uredite vaš dom, da uneseteviše elegancije i prefinjenosti, potrebno je izabrati materijale koji praverazliku. Prirodni kamen, od kojih je najpopularniji mermer, je izbor kojimsigurno nećete pogrešiti.

Zašto je mermer materijal koji pravi razliku? Zašto ga koristeimućni ljudi? Zašto ga vi trebate koristiti? Kako se može sve upotrebiti i jošmnogo toga otkrićemo vam u ovom tekstu.

Mermer -prirodni kamen koji pravi razliku

Reč mermer potiče iz grčkog rečnika od reči “marmaros” što uprevodu znači kamen koji blista, a u svetu ga još zovu i “marmar”, “marmor” ili“marble”.

Mermer nastaje procesom metamorfoze u zemljinoj kori, podvelikim pritiskom i visokim temperaturama postaje kompaktiniji i manje porozan,što ga čini čvrstim i otpornim a samim tim i dugovečnim. Zato se priča dase nameštaj odmermera kupuje samo jednom.

Mineralni krečnjaci kao što su glina, mika, kvarc, pirit, gvožđeod kojih je mermer sačinjen omogućavaju da ovaj kamen možemo dobiti u različitimbojama i dezenima. Pa tako danas imamo u ponudi mermer u sledećim bojama:bela, siva, crna, zelena, plava, braon, roze, crvena itd. Nakon poliranjamermer dobija onaj prepoznatljivi sjaj na koji niko ne može ostati imun.

Mermer se već vekovima koristi u građevinarstvu, nekada davnomogli su ga priuštiti samo bogati i imućni ljudi, a o tome koliko je cenjenovaj materijal govore činjenice da je kompletan objekat Tadž Mahal popločanmermerom, a takođe bio je jedan od omiljenih materijala Mikelanđelu prikreiranju skulptura.

Širokaprimena mermera

Razlog zašto je mermer popularan materijal u dizajniranju enterijera, a koristega i preporučuju svi svetski dizajneri, je taj što se može uklopiti u svaki stil ukolikoga pametno iskoriste, a može se kombinovati sa različitim materijalima. Ukombinaciji sa drvetom možete postići rustičan izgled, a u kombinaciji sametalom (inoksom ili mesingom) možete dobiti elegantnu i luksuznu notu.

Kao što smo već napomenuli, mermer možemo pronaći u velikom broju dezena iboja što mu dodatno olakšava primenu i omogućava da se lako uklopi u svakienterijer. Pored širokog spektra boja i dezena, ovaj kamen se jednostavnoobrađuje što znači da se može oblikovati po vašoj želji.

Najveća primena mermera je u enterijeru, ali se koristi i zaoblaganje spoljašnjosti objekata odnostno eksterijeru. Najčešće se koristi zaizradu raznih vrsta ploča u kuhinji, kupatilu ili sobi. Najprodavaniji nameštaj sa mermernim pločama su: radne ploče za kuhinje, ploče na kupatilskomnameštaju, ploče trpezarijskih stolova, ploče konzolnih stolova, mermerni klub stolovi, ploče na šankovima, oblaganje kamina itd.

Zbog svih benefita koje smo naveli do sada, i koje ćemo navestiu nastavku teksta, sve češće se koristi i za oblaganje zidova, podova i stubova. Zidovi i podovi odmermera najčeće se mogu videti u javnim i državnim objektima, naročito u visokorazvijenim zemljama.

Ukoliko niste u mogućnosti da mermerom obložite ceo zid ili pod,možete ga koristiti i kao dekorativnikamen na zidovima, što trenutno postaje jako popularno. Zbogsvog dezena i boje jako je dobar za dekoraciju zidova u različitim oblicima, amožete kombinovati i više različitih boja i dezena ovog materijala.

Ako do sada niste imali nameštaj od mermera, za početak možeteizabrati neki aksesoar kao na primer: piksle, vaze,držače za sat i druge sitnice, cvećnjake kao početak zaljubljivanja u ovajmaterijal i njegovo puštanje u vaš dom.

Još nekolikorazloga zašto trebate izabrati baš mermer

Kada kažemo mermer, svako prvo pomisli na luksuz i eleganciju.Vekovima mogli su ga priuštiti samo bogati i imućni ljudi koji su želeli svojeobjekte da učine posebnim i luksuznim.

Danas je situacija dosta drugačija, pa ovaj materijal sada može skoro svako da priušti,a konkurekcija firmi koje se bave obradom ovog kamena je sve veća što dovodi dosve pristupačnijih cena. Ali, bez obzira na činjenicu da mermer možemo videti usve više domova, kako u svetu tako i u Srbiji, mermer će uvek biti asocijacijana luksuz, eleganciju i prefinjenost.

Jedan je od najdugovečnijihmaterijala, nameštaj izrađen od mermera kupuje se samo jednom.Jako je otporan na grebanje i udarce, bez problema možete prelaziti svimsredstvima za čišćenje i dezinfekciju jer se boja neće nikada promeniti nitiizbledeti. Vrlo lako možete ukloniti sve fleke i mrlje od hrane i pića.

Još jedan o mnogih benefita koje smo naveli, a koji je jakobitan je taj da je mermer odličanizolator. Predstavlja nepogrešiv izbor za oblaganje podova,zidova i stubova jer pored neverovatnog izgleda i sjaja koji daje prostoru onje jako zahvalan. Tokom leta ostaje hladan i daje svežinu prostoru, a tokomzime ostaje zagrejan i zadržava toplotu.

Želitemermer u vašem domu?

Potrudili smo se da vam predstavimo sve benefite i prednosti mermera i nadamose da smo uspeli i vama da probudimo želju da izradite još neki komad nameštajaili da se možda po prvi put susretnete sa ovim materijalom u vašem domu.

Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja ili želite da poručiteizradu nameštaja, možete kontaktirati naš tim stučnjaka koji vam je naraspolaganju.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Moderni i luksuzni klub stolovi od mermera

Kada uđete u nečiji dom, verovatno prvo što primetite jeste nameštaj. Od njega dosta...

Kako ohladiti dom u vrelim letnjim danima?

Kada je leto vrelo kao što je ovo, pronalazak hlada i osveženja je nešto za čem svi ...

Paneli za oblaganje zidova - Inovativno rešenje za vaše zidove

Kada planiramo kompletno renoviranje soba, prvo naravno krećemo od zidova. Ako ste osmislili već k...