Približava se leto. Sa sobom donosi radost, slobodu, lakoću življenja. Pa ipak leto treba dočekati u valjano uređenom domu. Ako vaš dom ima bar jednu terasu, ma koliko veliku, možete za sebe da kažete da ste među srećnima. Zato pred dolazak najtoplijeg godišnjeg doba posebnu pažnju posvetite baš uređenju terase. Uz našu pomoć to vam neće predstavljati problem. 

lepo uredjena terasa

Postavite ljuljašku

Ljuljaška na terasi će vam biti omiljeno mesto za opuštanje u dugim lenjim letnjim popodnevima. Celoj vašoj porodici. Izbor ljuljaški za terasu je zaista velik. Možete je kupiti na mnogim mestima ili ako ste vešti sa alatom i imate vremena, možete je i sami napraviti. I to vrlo lako. Sve što vam je potrebno su drvena ploča i dva kanapa okačena za plafon. Uz to dodajte šareno ćebe i dosta jastuka za veću udobnost, pa vaše uživanje može da počne.

Nameštaj veselih boja

Vesele boje utiču na dobro raspoloženje, zato se okružite njima. Pripazite samo da ne preterate jer ćete na taj način izaći iz granica dobrog ukusa. Pastelne boje su one koje smiruju, mada je naš predlog da se okružite bojama koje vas čine srećnim. Retro dizajn nameštaja ili nameštaj u indijskom stilu će sasvim lepo izgledati na vašoj terasi. Postoje radnje u kojima možete bez trošenja mnogo novca da pronađete lepe indijske krpe ili ćilime koji će upotpuniti takav nameštaj.

Nameštaj koji štedi prostor

Većina terasa po zgradama su male ili srednje veličine. Zato je na njima ušteda prostora neophodna. Da bi to što bolje postigli, birajte nameštaj koji više ide u visinu nego u širinu. Ako nemate mesta za mermerni klub sto na vašoj terasi iskoristite zid ili ogradu kao postolje za sto. Uz to dobro je da znate da danas postoji puno dodataka za terasu koji vam mogu dosta uštedeti prostora.

Terasa uređena kao dnevna soba

Od terase napravite produžetak dnevne sobe. Uredite je tako da se uklopi sa ostatkom vašeg doma sa jedne strane, a opet da bude oaza odmora sa druge.  Kako to postići? Neka vam na umu bude udobnost i funkcionalnost pre dizajna. Na terasi ništa ne sme da vam smeta, da vas “žulja” i ne odgovara. Na terasu ste izašli da se odmorite, da popijete kafu, te zato sve mora da bude savršeno. Da bi postigli veću udobnost na terasi u pomoć ponovo pozovite jastuke i ćebad. Na kraju generalni savet je da terasu uredite da bude dnevna soba na otvorenom, naravno koliko je to moguće.

Cveće i zelenilo na terasi

Cveće i zelenilo treba da vas asocira na prirodu. Na beg iz gradske vreve. Od računara, mobilnih telefona. Zato napravite sebi ugođaj kao da ste u bašti, a ne na terasi. Ipak je potrebno razmišljati i o funkcionalnosti cveća i biljaka. Ne bi trebalo da prenatrpati terasu jer na taj način gubite prostor. Kao i kod izbora nameštaja birajte šarenilo i probudite kod sebe sve one opuštajuće emocije.

cvetna terasa

Zavese

Sem toga što zavesama možete dodatno ulepšati vašu terasu, one će sakriti i neke nedostatke na njoj. Zavese vam donose i dozu privanosti jer ih uvek možete zatvoriti te tako pobeći od radoznalih pogleda prolaznika. Vezane zavese predstavljaju sjajan detalj na svakoj terasi. Uz ukrasnu traku ili kanap one će izgledati savršeno.

Podovi

Pod može dosta uticati na izled vaše terase. Zato prilikom izbora poda treba biti pametan. Pod treba da bude lep na pogled, ali i funkcionalan. Birajte one materijale koji su otporni na sve vremenske uslove, a koji su uz to laki za održavanje. 

Tende

Praktičan detalj koji svaka terasa treba da ima. Tenda će vam obezbediti hlad kada sunce obasja vašu terasu, a i u velikoj meri ulepšati i sam njen izgled. Terasu možete i u potpunosti zatvoriti prozorima i roletnama, ali tako terasa gudbi svoju svrhu. Zato mislimo da su tende daleko bolje rešenje.Sam izbor tendi se svodi na automatkse i ručne. Zavisi sve od toga kakve više volite.

Sveće na terasi

Lak trik sa sjajnim rezultatima. Terase, bar većina njih, ima prirodnu svetlost, ali efekat koji se postiže svećama je neverovatan i drugačiji. Zamislite na trenutak kraj dana sa voljenom osobom uz čašu dobrog vina na terasi punoj upaljenih sveća. Dopada vam se slika, zar ne?

Kutak za čitanje

Uz različite materijale i boje vaša terasa će izgledati lepo. Uz nameštaj dobrog dizajna na terasi možete napraviti poseban kutak za čitanje omiljenih knjiga. Uz ubobnu fotelju i komadni sto ćete vaš kutak dopuniti.

Prostor za rad

Sem uživanja i opuštanja terasa može biti savršeno mesto za rad tokom lepih dana. Ona je izdvojen i miran deo doma u kome se možete lako koncentrisati. Uz to puno prirodne svetlosti pogled na okolinu vam može poslužiti i kao izvor inspiracije za rad. Na terasu ako za to imate mesta postavite radni sto i policu sa knjigama, i za čas posla ste dobili kancelariju.

mala lepa terasa

Mesto za druženje

Suncem okupana terasa je idealno mesto za druženje sa prijateljima. Uz lampe i udoban komadni nameštaj možete lako steći utisak da se nalazite u bašti kakvog intimnog restorana.

Ukoliko smo uspeli da vam zagolicamo maštu, posetom našeg salona ili klikom na sajt ćete vrlo lako doći do svega što vam je potrebno da vaša terasa bude oaza mira i odmora za vas i vaše najmilije.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Korisni saveti za uredjenje garsonjere ili manjeg stana

Kada gledamo poznate, naročito na stranim TV kanalima, uvek se snimaju raskošne vile i velik...

Moderne i luksuzne stepenice od granita i mermera

Ah te stepenice… Retko ko ih voli, svi verovatno radije biramo lift kada imamo mogućnost da ...

Dobre ideje za lako uređenje kupatila

Urediti dom je zanimljiv, ali i zahtevan poduhvat. Za njega treba imati od vremena i novca, do ideja...